In de antennemast op mijn dak heb ik een aantal antenne's hangen. O.a. een antenne om zogenaamde ADS-B bakens die door vliegtuigen worden uitgezonden te ontvangen. De antenne die ik had deed het volgens mij best aardig. Ik heb geen referentiemateriaal dus dit is puur een wilde gok ;) Toch vond ik dat het beter kon. En dat bleek ook zo te zijn.

Net als de vorige ADS-B antenne (een j-pole) heb ik ook deze via mijn Slowaakse antennebouwer gekocht. Hij werkt niet super netjes maar de antenne's die hij maakt werken best aardig. Ik heb dit keer een 5/8 λ antenne besteld met 3 radialen. De beste man rept niets over gain maar weet wel te melden "better than j-pole" en "increase coverage significantly". Het zal mij benieuwen.

Ik heb dit keer voor een antenne met F-type connector gekozen. Dit omdat ik nog een rol van 15M goedkope coax had liggen en omdat ik van plan ben een versterker tussen de antenne en de radio te hangen. Hier zal ik later een stukje over schrijven.

Misschien niet helemaal een eerlijke vergelijking, maar ik heb ook besloten om de nieuwe antenne op een aparte zijarm aan de antennemast te hangen. De vorige antenne hing strak tegen de mast. Verre van optimaal, ik weet het.

ADS-B antenne met zijarm ADS-B antenne

Het resultaat is geweldig! Een verdubbeling van het aantal contacts! En ik kan vliegtuigen van veel verder weg "zien". Ik ben dus heel erg tevreden met mijn nieuwe antenne.

De zijarm is trouwens een fiets-ophang-beugel die ik bij de Hornbach tegenkwam. Het is een mooi gebogen aluminium pijp van ∅ 24mm met een afdichtdopje bovenop. Er zat een aluminium klem aan waarmee je de beugel aan de muur kunt monteren. Die kon ik er gewoon afschroeven en het resultaat zie je hierboven.

De grafiekjes op Flightradar24 laten trouwens heel netjes de verbetering van deze antenne ten opzichte van de j-pole zien. Links de situatie van 1 week geleden, met oude j-pole antenne. Rechts de nieuwe situatie met 5/8 λ antenne.

aircraft_seen-2015-02-20 aircraft_seen-2015-02-27

Links: gemiddeld 1100 vliegtuigen, rechts: gemiddeld 1500.

hits_and_positions-2015-02-20 hits_and_positions-2015-02-27

Links: gemiddeld 17.000 contacts, rechts: gemiddeld 52.000.

histogram-2015-02-20 histogram-2015-02-27

Links: maximale afstand150nm (277.8km), rechts: 230nm (425.96km).

Binnenkort ga ik eens kijken of de versterker die ik heb hier nog wat aan kan bijdragen. Mijn verwachting is eigenlijk dat het er niet beter op zal worden. Met de versterker kan ik wel signalen van vliegtuigen ontvangen die verder bij mij vandaan zijn, maar de kans is erg groot dat vliegtuigen die dichterbij mij zijn de Realtek rtl2832u compleet zullen verzadigen. We gaan het zien.

/edit: Het resultaat van de versterker vindt je hier.