Date Tags Lora

Wanneer ik de term Internet of Things hoor, moet ik altijd een klein beetje overgeven in mijn mond. Nadat ik een slokje water en een kauwgompje heb genomen neem ik de moeite om eens uit te zoeken wat dit precies is. Even kort door de bocht is Lora een modulatietechniek die het mogelijk maakt om via radiosignalen te communiceren die tot ver onder de ruisvloer nog te decoderen zijn. Lora zorgt dus voor de "fysieke" verbinding tussen zender en ontvanger. Voor het transport van data is de LoraWAN-standaard bedacht. Als je meer wilt weten over LoraWAN dan kun je even op de Wikipediapagina kijken.

Om met Lora te spelen heb ik een GPS-tracker gemaakt die gebruikmaakt van het gratis LoraWAN-netwerk; The Things Network. Dit is een netwerk van gateways die veelal beheerd worden door gebruikers van het netwerk zelf. Iedereen kan een gateway opzetten en deze aan het netwerk koppelen. Dit is iets wat ik ook nog graag een keer wil doen, want op dit moment is er nog geen dekking in Soesterberg :(

The Things Network GPS tracker

Ik heb de tracker eerst op een breadboardje in elkaar gezet en toen dat werkte heb ik 'm overgezet op een stukje experimenteerprint, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Ik ben hier samen met mijn collega Johan mee bezig. Lekker hacken in de baas z'n tijd ;) Het was in het begin even klooien om de tracker aan de praat te krijgen. Het was ons niet helemaal duidelijk dat wanneer je de tracker reset, je ook de counter in het The Things Network-dashboard dient te resetten. Deze counter moet namelijk gelijk lopen met de counter in de GPS-tracker. Dit is een beveiliging die ervoor zorgt dat niet iemand een data-pakketje kan onderscheppen en nogmaals uitzenden. Het netwerk detecteerd dan dat dit pakketje al een keer is ontvangen en zal 'm dan dus negeren. Uiteindelijk zijn wij overgestapt op Over The Air Activation (OTAA), wat ervoor zorgt dat de counter automatisch wordt gereset op het moment dat je de tracker inschakelt en zich aanmeldt op het netwerk.

Route

De code kun je vinden op mijn Github. Ben je zelf ook bezig met een LoraWAN GPS-tracker? Stuur mij dan even een mailtje of neem op een andere manier contact met mij op!