Date Tags 27Mhz

Danita 1240

Packet radio fascineert mij enorm. Toen ik jonger was vond ik het al mateloos interessant wat je er allemaal mee kon doen. Dat was nog in de tijd van de gulden en in die tijd kostte het packet modem dat ik hier nu heb staan zo'n F500,- (gulden)! Niet iets dat ik met m'n bijbaantje even zo kon kopen. Mijn Danita 1240 heb ik toen wel van de opbrengsten van dat bijbaantje gekocht. Al is de Danita die ik hier nu voor mij heb staan niet dezelfde als toen. Die heb ik ooit verkocht. Ik baal er nog steeds van ..

TNC2S-DK9SJ voorkant TNC2S-DK9SJ achterkant TNC2S-DK9SJ binnenkant

Hoe dan ook, een tijd geleden heb ik 2 packet modems gekocht. Ik weet eigenlijk niet eens meer precies waar en wanneer. Maar de ene is een Midland RMD 1200 en de ander een TNC2S-DK9SJ van het Duitse SYMEK. Met deze laatste ben ik aan de slag gegaan en om het je maar direct te vertellen, volgens mij werkt 't!

Voordat we alles aan elkaar kunnen knopen hebben we een kabeltje nodig. Ik had nog een oude handmicrofoon met 4-pins aansluiting waarvan het snoer totaal was vergaan. Geen idee wat voor goedkoop spul daarvoor gebruikt is maar het is een grote bende. Op AliExpress heb ik een aantal 5-pins pluggen besteld. Ook vond ik nog een microfoontje met 3.5mm jack die ik mooi kan gebruiken om de audio uit de Danita te krijgen. Daar gebruik ik de externe speakeraansluiting aan de achterkant van de Danita voor. Je zou hiervoor ook pin 4 kunnen gebruiken, is mij verteld, maar het leek mij handiger om die gewoon met GND te verbinden om zo de externe speaker te activeren. Op deze manier kan ik heel eenvoudig even de 3.5mm jack lostrekken om te luisteren of er audio uit de radio komt. Als ik pin 4 zou gebruiken moet ik ook het modem loskoppelen. Onhandig. Hieronder vind je een afbeelding van hoe ik alles heb aangesloten. Groen zijn is feite signaaldraden en blauw is aarde (GND).

Schema

Nadat ik alles aan elkaar heb gesoldeerd heb ik de kabel eerst even getest zonder de pluggen dicht te maken. Als ik iets verkeerd heb gedaan hoef ik niet alles weer uit elkaar te halen, met de kans dat ik daarmee iets beschadig. En het lijkt te werken! Ik zal zo verder uitleggen wat ik precies heb gedaan om dat vast te stellen maar eerst laat ik je de kabel zien. Een meesterwerkje, al zeg ik 't zelf.

Kabel

Om te testen of alles werkt heb ik TSTHWIN gedownload en geïnstalleerd op mijn Windows 98SE machine. Voordat je TSTHWIN kunt gebruiken moet je een aantal zaken instellen, zoals je callsign e.d. Hoe dat precies in z'n werk gaat moet je zelf maar even opzoeken. Maar nadat ik het broodnodige in heb gesteld kon ik TSTHWIN starten en dat lijkt dus goed te gaan!

TSTHWIN

Er wordt netjes een BEACON gestuurd door de software. Ik zie het PTT-ledje op het modem even oplichten en zo ook de TX-led op de Danita. De DCD-led op het modem staat ook vrolijk te knipperen dus hij krijgt audio binnen. Ik heb de squelch op m'n Danita helemaal opengedraaid dus het modem ontvangt alle ruis. Als het goed is moet het modem op deze manier prima de signalen eruit kunnen vissen en decoderen.

Voor zover dus een daverend succes! Ik heb deze setup nu een nachtje laten draaien in de hoop ook beacons van andere stations voorbij te zien komen maar dat is helaas nog niet gebeurd. Niet zo vreemd natuurlijk, aangezien er nog maar een handjevol mensen zijn die met packet op 27MHz werken. Voor zover ik weet zit er een station in Maarssen maar dat is kennelijk net te ver weg. Ik heb nog een 27MHz radio en een packet modem dus ik ga denk ik een 2e setje opbouwen om mee te testen. Een beetje eenzaam, dat wel, maar het is niet anders helaas. Ik weet dat er wel meer met packet wordt gedaan op de amateurbanden maar daar mag ik (nog) geen gebruik van maken helaas. Toch dat boek er maar weer eens bijpakken.. Hoe dan ook vind ik het erg leuk dat ik dit voor elkaar heb gekregen en zeer leerzaam!