Date Tags Bier

De titel zegt genoeg, toch? Ok, doei!

Nou vooruit, ik zal er iets meer over uitweiden. Zoals je in mijn eerdere post hebt kunnen lezen zijn wij bij mij op het werk bier aan het brouwen! Wat heb ik toch een fijne baas en collega's dat ik dat mag doen. De eerste poging die wij wagen is met een kit waar alle ingredienten al in zitten. Het enige wat je nog toe moet voegen is water en tijd. Dat laatste is nu verstreken en we hebben het jonge bier nu zo'n 3 weken geleden gebotteld. Tijdens onze maandelijkse filmavond - heb ik al gezegd dat ik bij een fijn bedrijf werk? - leek het ons een prima moment om onze eerste brew eens te proberen. Een succes!

Glaasje

Het koolzuurgehalte valt helaas een beetje tegen. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat de gisting iets te hard is gegaan. Ik had een giststarter gemaakt die het wellicht iets te goed heeft gedaan. Na 1 dag gistte de vloeistof al zo erg dat het door het waterslot heen was geschuimd! Na 2 weken gisten zag de vloeistof er als volgt uit. Je kunt goed zien tot waar het schuim is gekomen.

Gistflessen

De gisting was prima tot rust gekomen. Heel af en toe kwam er nog een bubbeltje door het waterslot. Tijd om over te hevelen! Gelukkig had ik nog een 3e gistingfles waar we de eerste fles in over hebben geheveld. Daarna de lege fles schoongemaakt en hier toen de 2e fles met jong bier in overgeheveld. We hebben toen ook al even kunnen proeven en ruiken. Man wat een lucht .. heerlijk! Het jonge bier heeft een mooie amber-achtige kleur gekregen.

Gistflessen

Na nog ongeveer een week nagisten (waarschijnlijk te lang, waardoor er dus weinig koolzuur in het bier is ontstaan) was het dan eindelijk tijd om te bottelen! Eerst hebben we de flesje uitgekookt in een grote pan. Iets wat eigenlijk niet nodig is maar mijn baas wilde dit graag. Dus dan moet dat gebeuren hea ;) Een nadeel van het koken is wel dat er een laagje kalkaanslag/-poeder op de flesjes achterbleef. Wellicht dat dit ook een reden is van het uitblijven van voldoende koolzuur. Hoe dan ook, volgende keer ontsmetten wij de flesjes gewoon in een badje kaliumpyrosulfiet.

Flesjes koken

Op de foto hieronder ben ik bezig het jonge bier over te hevelen in een plastic vat waar we een kraantje in hebben gemonteerd. Hieruit kunnen we dan de flesjes eenvoudig vullen door middel van een afvulpijpje wat precies op het kraantje past.

Overhevelen

Het vullen van de flesjes zie je hieronder. Het grote voordeel van zo'n afvulpijpje is dat het flesje vanaf de bodem wordt gevuld. Hierdoor krijg je bijna geen schuimvorming in het flesje en hoef je alleen maar het flesje omlaag te trekken wanneer deze vol is. Het afvulpijpje sluit dan automatisch. Handig!

Flesje vullen

Kroonkurkje erop en klaar! Ik heb gemerkt dat dit kroonkurk apparaat niet zo goed werkt met de standaard ISO-flesjes maar wel erg goed werkt met de flesjes waar bijvoorbeeld ook Duvel in wordt verkocht. Nu vind ik dit ook erg leuke flesjes en hebben we hier een flinke voorraad van (thnx Krispijn!) dus dat komt goed uit!

Bottelen

Ons eerste sixpack!

Sixpack

Al met al een leerzame en vooral lekkere ervaring. Bij onze volgende batch, wat een India Pale Ale wordt is het denk ik het beste om het bier niet in de grote gistingsflessen te laten nagisten. Maar dit in de kleine flesjes te doen. We willen ook wat gaan experimenteren met bijvoorbeeld honing als extra ingredient. Ik ben benieuwd hoe dat uitvalt!