Date Tags Bier

Na 2 batches wijn te hebben gemaakt is het natuurlijk weer tijd voor iets nieuws ;) Bier brouwen! Het leuke aan bierbrouwen ten opzichte van wijn maken is dat je veel vlugger resultaat hebt. Na ongeveer 1,5 maand heb je al een lekker biertje! Althans, dat is natuurlijk de bedoeling.

Bier kun je in grote lijnen op 2 manieren bereiden; volmout of op extractbasis. De eerste manier is hoe de echte brouwers het doen. De tweede manier is de manier waarop ik het doe ;)

Bij de Brouwmarkt heb ik heb ik een bierpakket besteld van Brewferm (tarwemout). Dit is een blik met daarin een dikke siroop en bijgevoegd een zakje droge biergist. Deze siroop is ingedikte, gehopte moutextract. Het mouten van de tarwe en het toevoegen van de hop is dus al gebeurd. Het enige wat je hier nog mee hoeft te doen is oplossen in water en suiker en gist aan het mengsel toevoegen. Daarna is het een kwestie van wachten.

Gistflessen

Omdat ik al wat ervaring heb met het maken van wijn weet ik dat het verstandig is om een giststarter te maken. Dit zorgt ervoor dat de gistcellen een stapje voor hebben. En dat heeft zeker geholpen! Na 1 dag stond het schuim al tot boven in de fles! Er is zelfs wat in het waterslot terecht gekomen. Niet helemaal de bedoeling.

De flessen staan nog lekker te bubbelen dus we wachten rustig af. Ik heb ook nog een 2e blik India Pale Ale staan. Daarmee ben ik van plan een beetje te gaan experimenteren met honing. Lijkt mij erg lekker!