Date

Een paar maanden geleden heb ik van een jongen die bij ons in hetzelfde kantoorpand zit een "oude PC" gekregen. Althans, hij vond 'm oud en hij wilde graag een nieuwe machine kopen. Hij vroeg ik 'm wilde hebben, "Tuurlijk!".

In deze PC zat o.a. een GeForce GTX470. Dit is toch een redelijk gedateerd model maar hij is alsnog sneller dan de GTX460 die ik in mijn game-PC heb zitten dus ik heb de kaartjes geswapped. Met deze kaart kan ik nog prima games als Borderlands 2, Bioshock Infinite en Battlefield 3 spelen. Het enige nadeel is dat deze kaart redelijk heet wordt. En met redelijk heet bedoel ik eigenlijk te heet. Hij tikt net niet de 100ºC aan..

Zo gezegd kan ik prima Borderlands 2 en Bioshock spelen met de GTX470 maar bij Battlefield 3 ging het mis. Deze game vraagt net teveel power van de videokaart en zorgt ervoor dat na een paar minuten spelen het beeld zich vult met witte blokjes en Windows een foutmelding geeft dat de videodriver niet meer aanspreekbaar is. Erg vervelend als je net lekker in een potje Battlefield zit..

Ik vind het zonde om geld uit te geven aan een nieuwe videokaart als de huidige kaart in princiepe nog prima functioneerd. Hij moet alleen even wat geholpen worden. Het helpt soms om de koelpasta tussen de koeler en GPU te vervangen. Videokaartbouwers gebruiken vaak niet supergoede koelpasta, wat ik erg bijzonder vindt. Zal wel iets marketingachtigs zijn.

Om mijn GTX470 beter te koelen heb ik de Gelid Solutions ICY Vision Rev.2 gekocht. Dit is een kitje wat bestaat uit een koelblok (vele malen groter dan de standaard koeler van de GTX470) en een stel heatsinks om op de geheugen- en andere chipjes die warm worden te plakken. Ik heb dit kitje gekocht voor €34,95. Prima te doen dus.

Inhoud van de kit

Deze kit is geschikt voor een flink aantal videokaarten. Zowel voor Nvidia als voor ATI kaarten. Er zitten dus een hoop onderdelen bij die je waarschijnlijk niet nodig zult hebben. Wel handig om te bewaren, want de overgebleven heatsinkjes kun je prima gebruiken om bijvoorbeeld een Raspberry Pi van verkoeling te voorzien.

De ICY Vision Rev. 2 ondersteund de volgende videokaarten:

AMD™ HD4850, HD4870, HD4890, HD5830, HD5850, HD5870, HD6850, HD6870,HD6950*, HD6970*, HD7850, HD7870, R9 270X, R9 290X en R9 290
Nvidia™ 9800GT, 9800GTX, GTS250, GTX260, GTX275, GTX280, GTX285, GTS450, GTX460,GTX465, GTX470, GTX480, GTX550TI, GTX560TI, GTX570, GTX580, Quadro 4000,GTX680, GTX Titan, GTX770 en GTX780. De GTX770 wordt niet ondersteund.
  • = In combinatie met de Enhancement Kit for Rev. 2 ICY Vision.*

Voorbereiden van de videokaart

De oude koeler moet van de kaart worden geschroeft om plaats te maken voor de nieuwe. Dit is zo gedaan. De plastic case klik je zo van de kaart. Er sneuvelen een paar plastic clipjes maar dat maakt toch niet uit aangezien de oude koeler naar /dev/null verdwijnt. De koeler zelf zit met een aantal schroeven vast aan de kaart. Draai ze allemaal los en je pakt de koeler er zo af.

Wat meteen opvalt is dat de koeler van GELID aanzienlijk groter is dan de standaard koeler. Ook zit er geen koperen koelblok op de standaard koeler maar maken de heatpipes direct contact met de heatspreader van de GPU. Ook is er veel teveel koelpasta gebruikt..

In eerste instantie heb ik geen verdere spullen gekocht om de GELID koeler op de GTX470 te monteren. In feite zit alles wat je nodig hebt om de koeler op de kaart te monteren in de kit. Tijdens het monteren liep ik echter toch tegen wat narigheden op..

Narigheden

Om de heatsinks op de geheugenchips te plakken zit er in de kit een stripje met plakkertjes. Dit is een soort hittegeleidend dubbelzijdig tape. Om te beginnen was het al heel erg lastig om de plakkertjes van de transferfolie te krijgen. Ik heb dit met een pincet gedaan want met mijn vingers lukte het al helemaal niet. Het was telkens zoeken naar een hoekje waarbij niet een deel van de transferfolie meekwam.. Super vervelend!

Toen ik de vierde heatsink had vastgeplakt stootte ik per ongeluk tegen heatsink nummer 3. Helemaal niet hard. Net een tikje van mijn pink maar het heatsinkje lag direct naast de chip .. *zucht* .. "piece of shit..".

Voorbereiding deel 2

Het vastplakken van de heatsinks met het bijgeleverde tape werkt dus niet. Tijd voor drastischere maatregelen; Arctic Silver Thermal Adhesive. Dit is een hittegeleidende 2-componenten lijm. Hiermee zitten de heatsinks straks vast, ècht vast. Ik heb er ook een Arctic Silver Cleaning Kit bij besteld. Deze kit bestaat uit een Thermal Material Remover die je gebruikt om restanten van oude thermische pasta te verwijderen en een Thermal Surface Purifier wat ervoor zorgt dat de thermische lijm goed hecht.

Ik heb met een wattenstaafje met wat druppeltjes Thermal Surface Purifier alle chipjes schoongepoets. Daarna heb ik de chipjes drooggewreven met een tissue. De GPU heb ik eerst met een wattenstaafje met wat druppeltjes Thermal Material Remover schoongemaakt. Het wattenstaafje werd een klein beetje grijs dus er was nog wat thermische pasta achtergebleven van mijn vorige schoonmaakactie!

Lijmen van de heatsinks

Om te bepalen op welke chipjes precies een heatsink geplakt moet worden heb ik gekeken naar de heatingpads op de oude koeler. Deze pads zorgen ervoor dat de warmte van de chips afgegeven kan worden aan de koeler. Deze chips moeten dus voorzien worden van heatsinks. Aan de rechter kant van de GTX470 zitten een aantal kleinere chips waar ik geen heatsinkjes voor had. Het leek mij onverstandig om een grote heatsink over verschillende chipjes te plakken. Ik heb daarom een paar heatsinks doormidden gezaagd met de Dremel.

GTX470 met heatsinks Doormidden gezaagde heatsinks

Om de heatsinks op de chips te plakken gebruik ik Arctic Silver Thermal Adhesive. Dit is een 2-componentenlijm die je 1-op-1 moet mengen. Je moet dus uit beide spuitjes evenveel materiaal nemen en dit egaal mengen. Ik heb hiervoor een oud fotolijstje gebruikt. Let op! Je hebt slechts 5 minuten de tijd om de thermische lijm te verwerken. Mij lukte het net om alles binnen 5 minuten op de videokaart te plakken. Het scheelt overigens als de ruimte waarin je bezig bent lekker koel is. Mijn nerdhok is op zolder en het is op dit moment hartje zomer in Nederland. Dat zegt niet zoveel maar het was 25ºC dus de lijm droogde wellicht nog iets vlugger dan normaal.

Oh ja, zorg ervoor dat je zo min mogelijk thermische lijm gebruikt. Thermische lijm is welliswaar een goede warmtegeleider maar aluminium is daar nog veel beter in. Het is dus belangrijk dat de lijmlaag zo dun mogelijk is, aangezien deze de warmteoverdracht hoe dan ook vertraagd.

GTX470 met heatsinks vastgelijmd

Alles zit op z'n plaats. De thermische lijm is binnen een uurtje wel droog maar het duurt  24 uur voordat de lijm helemaal is uitgehard. Het is daarom verstandig om de kaart nu gewoon lekker met rust te laten, zodat je ook niet per ongeluk een heatsink scheef of los kunt tikken. Na 24 uur zitten de heatsinkjes muurvast en is het tijd om het koelelement op de GPU te monteren.

Koelelement monteren

Het koelelement bestaat uit een koperen heatspreader met daarin een viertal heatpipes die de warmte van de GPU naar de 2 radiatoren transporteert. Hier wordt de warmte afgegeven aan de lucht die door 2 8CM fans door de radiatoren wordt geblazen.

Omdat het oppervlak van de GPU en van het koelelement nooit helemaal egaal is brengen we een dun laagje koelpasta op het koelelement aan. Ik doe dit op het koelelement, omdat deze net iets kleiner is dan de GPU. Als ik de koelpasta op de GPU zou smeren, dan breng ik dus veel teveel koelpasta aan. Ook bij het aanbrengen van de koelpasta is het erg belangrijk dat deze zo dun mogelijk wordt uitgesmeerd. De pasta is alleen bedoelt om kleine kiertjes tussen de GPU en het koelelement op te vullen. Een handige manier om de koelpasta aan te brengen is om gebruik te maken van een pasje. Bijvoorbeeld een AH Bonuskaart of Gamma klantenpas. Je kunt natuurlijk ook je pinpas of credit card gebruiken.

Koelpasta op koelelement

Zoals je ziet heb ik een zo dun mogelijk laagje koelpasta op het koelelement gesmeerd. Dat niet alles egaal is bedekt is niet zo erg. Als we de koeler vast gaan schroeven zorgt de druk ervoor dat de pasta evenredig wordt verdeelt. Let op dat je bij het plaatsen van de koeler op de videokaart ervoor zorgt dat deze in 1x goed zit. Als je de koeler moet verschuiven dan smeer je de koelpasta in het rond en wordt het een zooitje.

Neem nu de videokaart en leg deze bovenop het koelelement. Op die manier kun je eenvoudig de schroefjes vastdraaien. Let er bij het vastdraaien op dat je de schroefjes evenredig vastdraaid. Het beste kun je dit in een X-vorm doen. Je begint bijvoorbeeld linksboven en daarna doe je rechtsonder. Dan rechtsboven en daarna linksonder. Draai de schroefjes pas echt vast wanneer deze er alle 4 inzitten.

GTX470 met koeler

En dit is het resultaat. Als laatste stap klik je het kabeltje van de fans in de socket op de videokaart en dan kan deze weer terug de PC in!

Eindresultaat

Voordat ik deze koeler kocht heb ik natuurlijk eerst wat reviews en ervaringen van anderen gelezen. Bij de meeste artikelen kwam de uiteindelijke core-temperatuur van de GTX470 zo rond de 60ºC uit. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de 99ºC die ik heb gemeten tijdens een potje Battlefield 3. Nu is het nog steeds best warm hier op zolder (24ºC op dit moment) maar ik ben toch erg blij met het resultaat! Hieronder zie je een screenshot van HWiNFO64 tijdens heftige actie in Bioshock Infinite.

Screenshot hwinfo64