Date Tags GPS

Ik loop al langer met het idee rond om een dedicated GPS-ontvanger bij mij op het dak te monteren. Deze kan ik dan gebruiken als GPS-bron voor bijvoorbeeld FLDIGI of om de tijd van mijn thuisservertje mee te synchroniseren.

Het zal al zo'n 7 jaar geleden zijn dat ik via Dealextreme.com een GPS-ontvanger heb besteld. Ik was toen bezig met mijn afstudeerstage bij een bedrijfje in Utrecht dat zich bezig hield met GPS-trackers voor voertuigen. Mijn interesse voor GPS was geprikkeld en ik ben toen opzoek gegaan naar een beetje betaalbare GPS-ontvanger. Die waren toen nog best prijzig! Ik heb er denk ik zo'n 40 piek voor betaald. Nu heb je er al een voor een paar dollar..

Afin ik heb 'm besteld maar ben er nooit aan toe gekomen om iets met het ding te doen. Hij heeft jaren in een van mijn bakjes met andere projectjes gelegen. Maar nu is het dan zover!

Ik heb ervoor gekozen om de GPS-ontvanger in te bouwen in een waterdichte lasdoos die ze bij o.a. Gamma verkopen. Ik heb deze doosjes al vaker gebruikt om connectors waterdicht af te sluiten, zoals de webcam die ik op het dak heb gemonteerd. Om te beginnen maak ik een soort moederbordje om alles op vast te zetten, zodat de kabel die vanaf de ontvanger naar mijn thuisservertje gaat lopen goed vast zit.

GPS-ontvanger connector

Voor de voeding en datalijnen gebruik ik een stuk CAT5-kabel. Volgens de beschrijving op eBay is deze kabel UV-bestendig .. we zullen zien.

GPS-ontvanger spacer

Om de GPS-ontvanger op het moederbordje te monteren heb ik een stukje schuimplastic gebruikt. Hier zaten MAX2323 ICtjes in geprikt. Een paar kloddertjes hotglue en het hele pakketje zit op z'n plaats en gaat geen kant meer op.

GPS-ontvanger stack

Voordat ik het pakketje in de waterdichte behuizing stop wil ik eerst even weten of alles wel werkt. En zowaar! Check het rode LEDje dat aangeeft dat de ontvanger een GPS-fix heeft. Tijd om alles nu netjes in de lasdoos te monteren. Ik heb een stukje zwart kunstof uitgezaagd om de UTP-kabel op vast te zetten.

GPS-ontvanger gemonteerd

En zo ligt hij nu bij mij op het dak. Uiteraard met een afdekplaatje erop. De kabeldoorvoer heb ik dichtgestopt met een flinke klodder siliconenkit. Het waterdichte kastje zit met 2 roestvrijstalen schroeven op een baksteen gemonteerd. Op deze manier zal hij niet gauw van het dak af waaien. Aan het andere uiteinde van de UTP-kabel zit een FTDI FT232RL USB naar TTL serieël converter. Deze gaat vervolgens de thuisserver in.

Op mijn thuisserver heb ik GPSd draaien. Op deze manier kan ik ook op andere machines binnen mijn thuisnetwerk (of via internet natuurlijk) gebruikmaken van de GPS-ontvanger. Ter illustratie heb ik een screenshotje van gpsmon:

gpsmon