Date Tags wx

De laatste tijd ben ik bezig met een leuk project dat ik heb gevonden, namelijk MySensors.org. Dit is een verzameling Arduino-sketches en bouwbeschrijvingen voor n00bs waarmee je supereenvoudig een sensornetwerk kunt bouwen. Nu reken ik mijzelf niet meer als Arduino-n00b maar ik vind dit toch een erg leuk project. Ik heb een aantal sensors gemaakt, waar ik in een latere blogpost meer over zal vertellen. Nu ga ik het hebben over de Davis Vantage Pro. Een professioneel weerstation welke ik van mijn oom heb gekregen. (thnx Ronald!) Hij mocht hem niet ophangen van zijn vrouw. In onze tuin bepaal ik lekker zelf wat ik ophang ;)

Wat mij interessant lijkt is om te kijken in hoeverre de goedkope sensortjes die ik van eBay heb qua sensorwaarden afwijken (of overeenkomen) van(met) de geijkte sensorwaarden van het Davis weerstation. Mijn oom had mij dit weerstation al een keer belooft maar het was er nog niet van gekomen. Tijd om hem dus even hieraan te herinneren.

Het weerstation bestaat uit een zogenaamde Console, een ISS en 2 losse transmitters. De Console is het middelpunt van weerstation. Hierop kun je alle verzamelde data aflezen en dit kastje heeft ook een PC-interface, waarmee je de data via de computer uit kunt lezen. Daarover straks meer.

Davis Vantage Pro Console

Het 2e onderdeel van het weerstation is de Integrated Sensor Suite (ISS) welke bestaat uit een regenmeter, een temperatuursensor en een luchtvochtigheidsensor. Daarnaast kun je op de ISS ook nog extra sensoren aansluiten. Bijvoorbeeld een anemometer (windsnelheid), windrichtingmeter, UV-sensor, grondvochtigheidsensor en nog een aantal sensoren. Ik heb op de ISS geen verdere sensoren aangesloten, omdat ik de ISS op een paal in de tuin heb staan. De anemometer en windrichtingmeter heb ik op het dak gemonteerd.

Davis Vantage Pro ISS

Het laatste onderdeel van dit weerstation is de anemo- en windrichtingmeter. Deze heb ik in de antennemast op het dak gemonteerd. Deze gecombineerde meter staat pal op het Noorden gericht, omdat de windrichting altijd Noord-georiënteerd wordt weergegeven.

Davis Vantage Pro Anemometer Davis Vantage Pro Transmitter Antennemast met anemometer

Op de foto naast de anemometer zie je de transmitter waar de anemometer op aan is gesloten. Ik heb besloten om deze gewoon binnen te plaatsen. Er is geen reden om deze buiten op te hangen, waar hij alleen maar zal verweren. De kabel is lang genoeg om deze via de dakdoorvoer naar binnen te leiden.

Waar ik heel erg blij mee ben is dat er bij de set ook een PC-interfacekabel zit! Via deze kabel heb ik de ISS op mijn thuisservertje aangesloten via een serieël-naar-USB-kabel. Op de server heb ik het open source pakketje WeeWX draaien. Dit is een soort zwitsers zakmes waarmee je legio weerstations kunt aanspreken en uitlezen. Officieël wordt de Vantage Pro niet ondersteund. Er is alleen ondersteuning voor de Vantage Pro2, maar de taal die deze 2 weerstations spreken is vrijwel gelijk. De Pro2 ondersteund echter een aantal extra functies maar die zijn niet belangrijk voor de algehele werking.

WeeWX installeer je eenvoudig door het volgende commando in de console van je Ubuntu-machine in te vullen:

sudo apt-get install weewx

In het bestand /etc/weewx/weewx.conf heb ik de volgende aanpassingen gedaan:

[Station]
  location = "Van der Griendtlaan 10, Soesterberg"
  latitude = 52.121151
  longitude = 5.282438
  altitude = 17, meter
  station_type = Vantage

Daarnaast heb ik ook ingesteld dat de rapporten die WeeWX aanmaakt ook naar mijn Tuxie-server worden geFTP't. Deze kun je hier bekijken. Ook push ik de data elke 2 seconden naar Wunderground. Het leuke hiervan is dat Wunderground je in ruil hiervoor een gratis banner-vrij account geeft. Normaal kost dit $10,- per jaar.

Wat ik nog van plan ben te gaan bouwen is een ontvanger op basis van een Arduino en een RFM69 module. De Europese versie van de Vantage Pro maakt gebruik van 868MHz en ik heb al een projectje van iemand gevonden die een kant-en-klare Arduino-sketch heeft gemaakt. De RFM69 module is nu onderweg vanuit China.