Dit bericht is wellicht een beetje achterhaalt, want de antennes staan alweer een paar maanden op het dak, maar ik wilde er toch nog even een post aan vuilmaken. Aanschouw!

antenne_1 antenne_2

Zoals je kunt zien hangt er iets meer dan alleen mijn Diamond X30N in de mast (bovenin). Het leek mij wel leuk om ook eens wat te experimenteren met een schotel. De schotel staat nu gericht op de Astra 2 (28,2° oost) satellieten. Hierop vindt je voornamelijk Engelse free to air zenders. Ik heb 'm uitgelijnd met een appje op mijn telefoon en het was in 1x raak! Bij de eerste poging direct een SNR van 98% dus dikke prima. Er zitten wel wat leuke zenders tussen maar het is voornamelijk prut. Zoals alles op televisie eigenlijk, maar goed. De mast is overigens een aluminium mast van 2M hoog. Gekocht bij Praxis.

Net boven de schotel zit een DVB-T antenne, gericht op de zender in Amersfoort. Ook deze antenne gebruik ik eigenlijk niet, maar ook dit wilde ik een keertje ervaren. Nu kan het nog. Ik ontvang op deze antenne overigens naast RTV Utrecht ook RTV Rijnmond!

Naast deze 3 antennes heb ik nu ook een ADS-B antenne in de mast hangen (niet op de foto's). Hiermee kan ik de vliegtuigbakens ontvangen die door de meeste vliegtuigen worden uitgezonden (1090MHz). Ik heb dit o.a. geïnstalleerd omdat ik naast de voormalige vliegbasis Soesterberg woon. Hier is de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen gehuisvest. De zweefvliegtuigen die hier opstijgen en landen hebben ook een ADS-B baken aan boord, dus dat zorgt voor zwierige plaatjes als je de vliegroute op een kaartje plot ;)

De ADS-B antenne is overigens een zelfbouwantenne. Niet door mijzelf gebouwd maar door een meneer uit Slowakije. Ik heb deze antenne besteld via eBay. Ik ben er erg tevreden mee!

flightradar24

Aan mijn thuisservertje heb ik een RTL-SDR USB-stick hangen en heb ik dump1090 draaien. Ik push de data die ik via mijn antenne ontvang naar FlightRadar24. Het leuke hiervan is dat ik gratis gebruik mag maken van hun Premium dienst, omdat ik mijn data naar hen push! Erg sympathiek. Op de polar plot hierboven kun je trouwens goed zien aan welke kant van de mast de ADS-B antenne hangt.

mast_2 mast_1

Als voorbereiding op een eventuele uitbreiding van mijn antennepark heb ik alvast een koppeling halvewege de mast gezet. Hier kan ik dan een horizontale mast op zetten of een soort ossenkop voor 2 verticale antennes. Ik ben er nog niet helemaal over uit. Ik moet natuurlijk ook een beetje aan de buren denken.

Al die antennes moeten natuurlijk op de een of andere manier op een zender/ontvanger worden aangesloten. Hiervoor heb ik een dakdoorvoer gemaakt. De dakdoorvoer bestaat uit een rookgasafvoer van Ubbink waar ik de bovenkant af heb gezaagd. Hier heb ik vervolgens 2 90º bochten opgeschoven, met een flinke klodder PVC-lijm er tussen. Als finishing touch een laagje kachelzwart. Had ik over van het spuiten van de afvoer van onze houtkachel.

doorvoer_spuiten doorvoer

Ik moet 'm alleen nog even dicht spuiten met pur maar ik wil eerst zeker weten dat alles waterdicht is. So far so good.