Date

Het begon allemaal op zaterdag 9 november *flashbackanimatie* toen Heleen en ik een van onze veelgemaakte huizen-kijk-rondjes aan het maken waren. We hadden eerst bij een huisje in Wijk bij Duurstede gekeken, maar dat was niet onze smaak. Ook een beetje krap en duur. Daarna zijn wij naar Soest gereden om daar 2 huizen te bekijken. Wederom niet waar wij naar op zoek waren. Toen nog maar even in Soesterberg gekeken bij een huis aan de Rademakerstraat, maar die bleek al verkocht te zijn. Sterker nog, de nieuwe bewoners zater er al in, terwijl het huis nog vrolijk op Funda als Te koop stond.

Toen maar even de Funda-App op mijn telefoon erbij gepakt om te kijken of er nog wat leuks in de buurt te koop stond. "Hé, een leuk huisje aan de Van der Griendtlaan, hier om de hoek". Wij waren meteen verkocht! Een leuke hoekwoning in een rustige straat. Een zijstraat van de "winkelstraat" van Soesterberg, voor zover die 3 winkels het tot winkelstraat mogen betitelen.

Onverschrokken als wij zijn lopen wij het garagepad op, om even een kijkje te nemen aan de achterkant van het huis. Een groot braakliggend terrein overwoekerd door kniehoog gras is wat er achter het huis ligt. Een diepe tuin van 17,5 meter met achterin een garage en een vervallen "tuinhuisje". Dit laatste bouwwerk zal als eerste tegen de vlakte gaan, dat staat vast.

Terwijl we een beetje staan te dromen in het steegje achter het huis steekt ineens een mevrouw haar hoofd om de hoek en zegt "Hallo, kan ik jullie misschien ergens mee helpen?" Het blijkt de buurvrouw te zijn die ons het pad in zag lopen en even poolshoogte kwam nemen. Het pad loopt namelijk naar de achterdeur van haar tuin.

Mirjam, onze nieuwe buurvrouw, blijkt een aardige vrouw te zijn die ons graag een en ander over het huis, de plannen met het braakliggend terrein en wie de vorige bewoners van nummer 10 (ons nieuwe huis) waren wilde vertellen. Zij wist ons ook te vertellen dat het huis al 3(!) jaar te koop staat. Zeer waardevolle informatie voor ons dus. Ik heb direct de makelaar gebeld, maar die had op dat moment helaas geen tijd voor ons. Hij was op een kinderfeestje. Toen maar even een mailtje gestuurd.

De afspraak was gemaakt en die woensdag (mijn verjaardag!) zijn we samen met de makelaar door het huis en de tuin gelopen. Het ziet er allemaal wat oudbollig uit, maar alles is verder nog in prima staat! De badkamer en keuken gaan we vervangen en ook alle vloerbedekking en behang gaan in de puincontainer. Omdat het huis vlakbij de voormalige vliegbasis Soesterberg ligt, is in 1995 de woning voorzien van geluidwerende isolatie. De muren en het dak zijn voorzien van extra isolatie en alle ramen aan de voorkant van het huis hebben extra dik dubbelglas. Dit scheelt aanzienlijk in de stookkosten. Top dus!

Om straks een mooi contrast aan te kunnen geven plaats ik hieronder de foto's zoals deze nu op Funda staan.

[gallery type="slideshow" ids="489,490,491,492,493,494,495,496,497,498,499,500,501,502,503,504,505,506,507,508,509,510,511,512,513,514"]

Vraagprijs € 239.000 k.k.
Soort woonhuis Eengezinswoning, hoekwoning
Bouwjaar 1960
Woonoppervlak 120 m²
Garage 16 m²
Perceeloppervlakte 302 m²
Inhoud 300 m³
Aantal kamers 5 kamers (4 slaapkamers), 1 badkamer en 1 toilet
Aantal woonlagen 2 woonlagen en een zolder

Wij zijn erg blij met de vuurplaats in de woonkamer, maar de openhaard is wel erg aanwezig. Het plan is om deze te slopen en een aansluiting te maken voor een kacheltje. Dat is overigens ook veel efficiënter qua energie. Een openhaard is levert slechts 10% energie maar een goede houtkachel kan wel tot 90% efficiënt zijn! Zo'n kachel gaan wij niet kopen, maar het geeft toch aan dat een kachel verstandiger is dan een openhaard.

De muur tussen de keuken en woonkamer gaat eruit en de deur van de gang naar de keuken wordt dichtgemetseld. Op de bouwtekening van het huis zag ik overigens dat de buren dat ook al hebben gedaan. Het is ook een logische keuze.

Ons eerste bod

Dat was natuurlijk erg spannend. Ik heb flink zitten wikken en wegen, samen met mijn collega's, om tot een goed eerste bod te komen. Wat meespeelde was iets dat de makelaar tegen mij heeft gezegd, de laatste keer dat wij zijn wezen kijken in het huis. Hij gaf al aan dat de verkoper er erg graag vanaf wil en dat de verkoper zelfs al had voorgesteld om de huidige vraagprijs te verlagen! Vooral wat de makelaar tegen mij zei, net voordat hij wegliep heeft bepaald wat ons openingsbod zou worden. Hij zei namelijk "wees stoutmoedig" en gaf mij een knipoog, wat ik opvatte als; kom maar met een laag bod en dan zien we wel waar we uitkomen.

Ons openingsbod was € 210.000, om te kijken hoe ver de verkoper met ons mee zou gaan. Er kwam een tegenbod van € 230.000, wat dus een daling van € 9.000 euro was! Wij hebben vervolgens € 220.000 euro geboden, waarmee wij € 10.000 dichterbij de verkoopprijs kwamen. Het leek ons verstandig om de verkoper in ieder geval € 1.000 euro meer tegemoet te komen. De verkoper kwam met een tegenbod van € 225.000, welke we hebben gepakt. Het huis is van ons! Nou ja, nadat we de hele administratieve rompslomp hebben doorlopen natuurlijk.

Jazeker

We laten onze hypotheek regelen door de Hypotheker in Zeist. In feite zou je ook alles zelf kunnen doen, maar ik heb eerlijk gezegd niet zo'n zin om dit allemaal uit te zoeken. De kans dat je iets over het hoofd ziet is vrij groot en we hebben enige tijdsdruk. We willen namelijk gebruik gaan maken van de Nationalte Hypotheek Garantie en die gaat per 1 januari 2014 veranderen. De kosten voor de NHG zijn dit jaar nog 0,85 % over het totale hypotheekbedrag. In 2014 wordt dit 1% en daarbij komt er een eigen risico van 10%. Daar zitten we dus niet op te wachten. Arnold, onze hypotheekadviseur zegt dat het moet lukken. We zullen zien.

Helaas blijkt al gauw dat het waarschijnlijk te hoogmoedig van ons was om alles voor 1 januari 2014 rond te krijgen. Om een hypotheek te mogen afsluiten is het vereist een levensverzekering af te sluiten. Wat mij betreft geen punt, maar bij Heleen ligt dit helaas net even anders. Zij is geopereerd aan haar knie en hierdoor dient er een Gezondsheidsverklaring opgesteld te worden. Deze verklaring moet getoetst worden door een arts. Reken hier dus maar minstens 2 weken doorlooptijd voor.

De woning dient getaxeerd te worden. Dit hebben wij laten doen een taxateur van de Hypotheker, maar die maakt er een beetje een potje van. De taxateur was vergeten foto's te maken tijdens de taxatie en heeft daarvoor dus opnieuw een afspraak moeten maken met de makelaar. We zitten nu al een dikke week te wachten op het rapport.

Al die tijd heeft de hypotheekverstrekker, NIBC Direct, nog niets zinnigs over onze aanvraag kunnen zeggen. Alle benodigde documenten zijn immers nog niet binnen, dus dan wordt er ook nog niets beoordeeld. Al met al erg frustrerend, omdat wij er zelf niets meer aan kunnen doen. Het was overigens verstandiger geweest wanneer wij in ieder geval de levensverzekering alvast hadden afgesloten, maar ja, dat weet je van te voren natuurlijk niet.

Gelukkig heb ik wel een goed gevoel over de Hypotheker. Zij zijn in mijn ogen deskundig en laten ons op tijd weten dat een bepaald document nog mist of anders ingevuld had moeten worden. Chapeau!