Date

Mijn eerste poging om appelsap in een heerlijk alcoholisch brouwsel om te zetten is een beetje gefaald. Deze tweede poging ga ik met troebel appelsap doen. Ook dit keer heb ik sap gehaald bij de Lidl.

Om te beginnen heb ik het soortelijk gewicht gemeten en de zuurgraad.

Soortelijk Gewicht 1040
Zuurgraad 4,2 gram / liter

Aan de hand van het soortelijk gewicht kan ik bepalen hoevel suiker er in de vloeistof is opgelost. Ik maak hierbij gebruik van de SG-tabel van Luc. Ik heb even de regel in kwestie overgenomen uit de tabel.

SG Zuurgraad 6 of minder
Suiker gram per liter % alcohol
1040 84 4,7

Kort gezegd is er dus 84 gram suiker per liter sap aanwezig. Dit resulteert in een alcoholpercentage van 4,7%. Dat is wat minder dan wat op het pak staat (105 gr/l) maar een streefpercentage van 4,7% alcohol lijkt mij prima! Ik ga dus geen extra suiker toevoegen.

Vitafit Permium Appelsap

Nu de feiten zijn vastgesteld ga ik een giststarter maken. Dit is verstandig, omdat ik gebruikmaak van droge gist. Om de gistcellen rustig uit hun winterslaap te laten ontwaken, los ik het droge gist eerst op in een kleine fles met een halve liter sap. De starter heeft lekker staan pruttelen en is alweer tot rust gekomen (na 2 dagen).

Giststarter

Tijd om alles in de gistingfles te gieten en het waterslot erop te drukken.

Gistfles

Gelukt ;) Nu lekker een paar weken pruttelen en dan bottelen! Ik ben overigens van plan om ook bubbeltjes in deze appelcider te krijgen. Ik ga bij het bottelen dus wel een beetje suiker toevoegen, om de gisting weer een klein beetje op gang te helpen.