Date Tags Wijn

Mijn vader doet het al een tijdje maar nu ben ik er ook mee begonnen; wijn maken! Met een uitroepteken, want ik vind het erg leuk.

Ik was bij mijn ouders in Ermelo en ik had het er met mijn vader over. Hij vertelde mij dat hij vlierbessenwijn ging maken en dat leek mij ook wel wat. Ik heb direct even op Marktplaats gekeken en kwam daar een complete set tegen voor €40,-, in Ermelo! Na een snel telefoongesprekje was de afspraak gemaakt en heb ik het spul opgehaald.

De set bestaat uit 4 flessen van 10L en 4 flessen van 5L. 2 gisttonnen van 20L, een stuk of 10 watersloten en stoppen en een apparaat om de kurk in de fles te drukken. Ook zaten er wat zakjes sulfiet, citroenzuur en wijnsteenzuur bij maar dat was al 6 jaar over datum. Dat kan de prullenbak in.

Mijn plan was om ook te beginnen met vlierbessenwijn maar helaas ben ik net te laat. Ik heb een flinke hoeveelheid besjes geplukt bij de Maarseveense plassen maar die waren eigenlijk al te oud. Een hoop beschimmelde besjes aan de schermen dus daar ga ik niet mee aan de slag. Ik heb besloten om maar gewoon een paar pakken sap te halen bij de Lidl.

Ik heb 6L appelsap en 6L druivensap bij de Lidl gehaald. Eerst ga ik met het appelsap aan de slag. Om te beginnen heb ik een giststarter gemaakt. Ik gebruik hiervoor de geweldige blog van Luc.

Giststarter

De giststarter bestaat uit 1L appelsap met daarin 120gr suiker, 2gr citroenzuur, 2gr gistvoeding en natuurlijk een zakje wijngist. Zoals je kunt zien staat hij lekker te pruttelen. Over 2 of 3 dagen kan ik de rest van het sap in de gistingsfles doen, samen met de giststarter.